« News

Legionellapreventie Hoe voorkomt u een uitbraak?

Posted on:
Legionellapreventie Hoe voorkomt u een uitbraak?

Legionellapreventie: Hoe voorkomt u een uitbraak?

Jaarlijks vinden er in Nederland enkele tientallen uitbraken van legionella plaats. De bacterie kan longontsteking veroorzaken en kan zelfs dodelijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. Het is daarom belangrijk om maatregelen te treffen om een uitbraak te voorkomen.

Maar hoe kunt u legionella voorkomen? Allereerst is het belangrijk om te weten dat legionella zich vooral in stilstaand water kan ontwikkelen, bijvoorbeeld in waterleidingen die niet vaak genoeg gebruikt worden. Hieronder vindt u een aantal tips om een uitbraak te voorkomen:

Spoel leidingen door: spoel leidingen regelmatig door, bijvoorbeeld na een vakantieperiode of na langdurige afwezigheid van een gebouw. Zo voorkomt u dat stilstaand water legionella kan ontwikkelen.

Regelmatige controle: laat waterinstallaties en -systemen regelmatig controleren op aanwezigheid van legionella. Zo kunt u tijdig ingrijpen en een uitbraak voorkomen.

Temperatuurbeheersing: zorg ervoor dat het water in uw leidingen niet tussen de 25 en 55 graden Celsius komt. Bij deze temperaturen kan legionella namelijk goed groeien.

Legionellabestrijding: laat bij een besmetting met legionella de leidingen grondig reinigen en desinfecteren. Zo voorkomt u verdere verspreiding van de bacterie.

Het nemen van deze maatregelen kan helpen om een uitbraak van legionella te voorkomen. Neem daarom contact op met een professioneel legionellapreventiebedrijf om te kijken hoe u uw waterinstallaties en -systemen kunt beschermen tegen legionella. Zo zorgt u ervoor dat uw gebouw veilig is voor de gebruikers en voorkomt u verdere verspreiding van de bacterie.